PS ! Simskola anmälan till VT 2024 omgång 2 : Förtursanmälan startar tisdag den 26 mars kl.12 & Öppna anmälan startar torsdag den 28 mars kl.12
Harnäs-Skutskär Simsällskap

Palles Minne TYR Cup 5-6/1 2019
2019-01-11 17:24
Året fick en rivs start med fina resultat i Palles Minne tyr cup  5-6/1 som arrangerades i Bollnäs.

Under trettonhelgen gick årets första simtävling av stapeln i Bollnäs Simhall. Det var deltagarrekord i Palles Minne TYR Cup som gjordes upp i 42 individuella grenar och 8 lagkappsgrenar. Från Gästrikland representerade Gävle Simsällskap och Harnäs Skutskär Simsällskap med simmare födda mellan 1949 och 2010. Tävlingen hade 10-årsjubileum och startade som ett minne av Bollnässimmare Per Alvar Magnusson som gick bort i en hjärnblödning vid 50 års ålder. Per Alvars söner simmade samt var prisutdelare under helgen som innefattade flera prestigefyllda moment. I klubbcupen tävlade klubbarna med poäng som samlades genom placeringar 1-5 i respektive gren och åldersklass. Upsala Simsällskap tog även detta år hem klubbcupen med sitt stora antal simmare i tävlingen. Gävle Simsällskap tog en hedrande andraplats och Harnäs Skutskär Simsällskap en fjärdeplats av 18 deltagande föreningar. GSS hade sina framgångar främst bland de äldre ungdomarna och HSS bland de yngre. Imponerande med fina placeringar för båda klubbarna som till vardags trängs med träningar på Fjärran Höjderbadet.

Även mastersimmare (äldre än 25 år) tävlade i helgen i en medleycup med 50 meter av varje simsätt samt en final för de sex främsta damerna och herrarna i denna masterstävling. Peter Ekman, HSS, tog en tredjeplacering i herrarnas final, liksom Sara Horn, samma förening bland damerna. Mest imponerande var dock Margareta Rainer, GSS, som tog en fjärdeplats i medleyfinalen. Margareta är född 1949 och ställde även  upp i grenarna 100, 200 och 400 meter frisim där hon satte nya svenska rekord i samtliga distanserna i klassen 70-74 år. Tiderna på 200 respektive 400 m frisim blev också nya nordiska rekord!

I den individuella tävlingen samlade simmarna poäng i en mängdcup där man fick räkna ihop FINA-poäng (baserade på presterad tid utifrån gällande värdsrekord) från sina sex bästa grenar. Tävlingen avgjordes i klasserna 10 år och yngre, 11-12 år, 13-14 år, 15-16 år samt 17 år och äldre för herrar respektive damer, där placeringar 1-5 belönades med medaljer respektive nyttopriser från TYR.

GSS hade Jakob Källquist, Adam Carlsson och Andreas Persson på en 3:e, 4:e och 5:e plats bland de äldsta herrarna som vanns av suveräne William Brand från Eskilstuna. Från GSS kom också Melker Rosengren på en 4:e plats och Hugo Swanson på 1:a plats i herrarnas 15-16 år respektive 13-14 år. I herrar 11-12 år vann Aston Horn, HSS, klassen och klubbkamraten Elliot Ekman tog en 4:e plats.

Bland damerna tog Helmi Swanson och Frida Florén 3:e resp 4:e platsen i klassen 15-16 år. Harnäs Skutskär representerades på prispallen i klassen damer 11-12 år genom Hillevi Östlund, Isabelle Nilsson och Astrid Lönn som kom 3:a, 4:a och 5:a. Bland de yngsta tjejerna vann Othilia Östlund klassen och Majken Lönn tog en andra plats.

Även i lagkapperna stod Gävleklubbarna som segrare flera gånger. I herrarnas lagkapper vann GSS såväl 4x50 frisim samt 4x 50 medley med Jakob Källquist, Andreas Persson, Melker Rosengren och Adam Carlsson i laget. Motsvarande lagkapper för herrar 12 år och yngre vanns av HSS med Ata Östlund Keklik, Nils Edberg, Aston Horn och Elliot Ekman. I samma åldersklass vanns damernas 4x50 medley av HSS lag 1 med Hillevi Östlund, Elsa Harnesk, Isabelle Nilsson och Astrid Lönn.

Återigen visar klubbarna en fin bredd och riktigt fina prestationer med bra tider och många personliga rekord tidigt på året som troligtvis har mycket att vänta under hela 2019!

Från Arbetarbladet - Läsartext: Sara Horn - tränare HSS